Opiniile, sugestiile, propunerile le aştept la valentyn26@gmail.com

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 23 decembrie 2011

Profesionalism, Eficienţă, Transparenţă sau tergiversări, corupţie şi batjocură?!

Probabil că cei mai mulţi dintre cei care îşi aşteaptă de ani buni redobândirea cetăţeniei româneşti, cunosc foarte bine acest slogan pe care l-am scris în prima parte a titlului.

La fel, sunt ferm convins că cei mai mulţi din cei care doresc să redevină români (motivul pentru care-şi doresc asta diferă de la caz la caz, desigur) s-au convins nu o singură dată că acest slogan este încă odată o batjocură la adresa celor care intră zi de zi pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie www.cetatenie.just.ro în speranţa că, după îndelungi aşteptări îşi vor vedea şi numele lor publicat în unul din Ordinele postate acolo.

Postând mesajul din partea dreaptă de sus a blogului, multe persoane s-au adresat cu multe probleme în speranţa că le-aş putea ajuta cu vreun sfat. La fel cunosc şi persoane apropiate care întâlnesc destule obstacole şi tergiversări în redobândirea cetăţeniei româneşti. Dar să le luăm la rând.

Termenul legal de avizare a cererii de redobândire a cetăţeniei române este de maximum 5 luni de la data la care se constată că dosarul este complet.

Această frază este prima batjocură a autorităţilor române la adresa celor care au depus dosarul şi speră că în timp de 5 luni, aşa cum le garantează legislaţia, vor primi cetăţenia. Acest termen nu este respectat în 99% din cazuri. Cel 1%, desigur sunt persoanele cu pile pe la autorităţile române şi reuşesc să ia această cetăţenie într-un timp record. Poate or fi şi careva persoane mai norocoase şi în cazul lor nu li s-au încălcat drepturile şi au primit cetăţenia în termenul stabilit de lege, dar cred că acestea pot fi de ordinule zecilor, pe lângă sutele de mii care aşteaptă de ani buni. Da, de ani buni. Poate nu ar fi o problemă atât de gravă dacă acest termen de 5 luni ar fi depăşit cu 2-3 luni. Ca dovadă a celor menţionate de mine puteţi accesa acest link şi să aruncaţi o privire în ordinele publicate prin iunie-iulie şi mai devreme şi veţi vedea că acolo figurează persoane cu dosare depuse şi în anii 2005-2006. Sau poate stimabilii salariaţi ai ANPC, în zelul lor de profesionalism şi de eficacitate de care dau dovadă, au încurcat 5 luni cu 5-6 ani?

Încercând să aflu şi eu, şi numai eu, totuşi ce înseamnă pentru ei aceste 5 luni, să ne explice şi nouă, cum înţeleg ei acest termen, la nenumărate mesaje trimise la adresa cetatenie@just.ro, am primit nişte răspunsuri total aiurea şi de batjocură la adresa celor care îi îndestulează cu sute de euro pentru redobândirea unui drept pe care ar trebui să-l ia gratis şi nu contra unor sume enorme de bani. Răspunsurile lor sună cam aşa: Termenul instituit de dispozitiile art.16 alin. 2 lit c din Legea nr. 21/1991 republicata potrivit caruia, „ fixarea termenului la care Comisia va verifica indeplinirea conditiilor necesare acordarii sau redobandirii cetateniei romane potrivit art.11, termen care nu va depasi 5 luni de la data inregistrarii cererii” are in vedere ipoteza in care dosarul prin care se solicita redobandirea cetateniei romane este complet, acesta cuprinzand inclusiv relatiile solicitate de catre Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie in temeiul art. 16 alin. 2 lit. a. La încercarea de a afla, care este totuşi acel moment când ei realizează dacă dosarul cuiva este sau nu complet, am primit doar ignorare. Aceşti indivizi plătiţi din banul public ştiu doar să facă copy/paste la unele răspunsuri generaliste şi atât. În rest, băteţi-vă capul dragi oameni cât vreţi şi încercaţi să aflaţi, când oare muşchiul lor se hotărăşte că dosarul vostru este complet.

De fapt, trântorii de la ANPC, nu fac decât să interpreteze cum vor muşchii lor acest termen de 5 luni, care de fapt, începe să se scurgă din momentul în care aţi depus dosarul la ghişeul de la Consulat, iar funcţionara respectivă, după o analiză destul de amănunţită constată că este complet şi corespunde cerinţelor legislaţiei în vigoare. De altfel, nici nu vi l-ar primi, cum de fapt se întâmplă în cazul multor oameni, care de multe ori sunt întorşi de la ghişeu pe motivul că dosarul lor n-ar fi complet.

Sunt publicate ordine din anul 2011 cu numere de ordinul zecilor de mii şi aşteaptă persoane care au numărul dosarului cu numărul până în 3000.

O altă situaţie destul de neplăcută şi care vine tocmai să dovedească contrariul Profesionalismului, Eficienţei şi Transparenţei cu care se laudă cei de la ANPC, este că foarte multe persoane care au depus dosarul încă de prin ianuarie, sau altele iunie ale acestui an şi dosarele lor sunt printre primele 3000 depuse în acest an, încă nu au primit cetăţenia, în timp ce alţii, cu numere de înregistrare a dosarelor cu mult peste 30 000 şi chiar unele şi cu numere peste 45 000 deja sunt cetăţeni români. Pentru a vă putea convinge, puteţi accesa aici şi aici şi lista a astfel de ordine este de ordinul zecilor. Dacă aveţi răbdarea necesară puteţi să le analizaţi şi să vă convingeţi. Că mai sunt încă, acum, în ultimele zile ale lui 2011, zeci de mii de oameni care au depus dosarele încă din 2010 şi abia acum unii apar în aceste ordine publicate pe site-ul ANPC, la fel vă puteţi convinge personal.

Desigur, am încercat să aflu cum cei de la ANPC selectează ei dosarele şi persoanele care trebuie să ia mai repede sau mai târziu cetăţenia română, care e criteriul lor, după ce se conduc dânşii în munca asta a lor “istovitoare”. Ceea ce am primit, cred că v-aţi dat seama, IGNORARE TOTALĂ, sau în cel mai bun caz, un mesaj cu câteva cuvinte scrise la repezeală să ne adresăm cu scrisoare recomandată pentru astfel de întrebări.

Şi aşa am ajuns şi la scrisoarea recomandată, la care “stimabilii” de la ANPC sunt obligaţi să răspundă în cel mult 30 de zile!

Cred că nu mai e cazul să vă zic că unii aşteaptă de luni bune răspuns la aceste scrisori, sau alţii nu le-au mai primit niciodată.

Astfel să înţelegem noi acest Profesionalism, Eficienţă şi Transparenţă cu care trâmbiţaţi dumneavoastră domnilor? Ştiu, unii o să se grăbească să spună că mi-am luat cetăţenia şi acum nu sunt mulţumit şi nu ştiu să le fiu recunoscător etc. Nu am de ce să le fiu recunoscător, odată ce mi-am primit un drept de care trebuia să dispun încă de la naştere, un drept de care trebuia să dispună şi părinţii şi buneii mei. Un drept, care şi prin vina lor, ni s-a luat cu forţa, iar pentru a-l reprimi înapoi a trebuit să aşteptăm şi câte 70 de ani şi să aruncăm sute de euro (alţii şi mii), pentru a ne recăpăta un drept care ni se cuvine.

Am scris aceste rânduri pentru că nu se mai poate. La zecile de mesaje oamenii primesc ignoranţă totală sau răspunsuri copy/paste, la scrisori recomandate adresate lor, nici nu mai putem spera la vreun răspuns. Dacă nu se va face ceva, nu ne vom opri aici, vom merge cu scrisori în adresa Preşedintelui României şi vom insista cu astfel de articole pentru a cunoaşte toţi cum îşi tratează cei de la ANPC viitorii cetăţeni!

2 comentarii:

  1. Termenul de 5 luni incepe in momentul in care dosarul este complet, adica din momentul in care l adosar sunt cele 11 avize din partea SRI, SIE, EVP, MAI, MAE, NAU, etc.

    Gandește-te totusi ca nu sunt mii de angajati la ANC si sunt destul de frustrati de criza economica si financiara. Si ei sunt victime ale reducerii de salarii (25%) si ale disponibilizarilor din sistemul bugetar.

    Un termen de 1,6 ani mi se pare rezonabil avand in vedere ca un strain care traieste in Romania ii trebuie 8 ani + 2 ani de procedura si un examen despre Romania.

    Cati dintre cei care au depus cererea de cetatenie stiu corect limba romana si macar cateva aspecte din geografia si istoria romanilor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ţin să-ţi dau dreptate doar parţial.
    1. E problema celor care acceptă toţi ruşii şi alte etnii care nu au nicio treabă cu naţionalitatea de român şi le oferă cetăţenii, când ei îşi manifestă dispreţul faţă de poporul român chiar pe scările Consulatului. Astfel, îngreunează procedura de lucru şi-i fac pe mulţi să aştepte o eternitate această vetăţenie.
    2.Eu am spuso in repetate rânduri si pe acest blog şi chiar şi celor de la Consulat să includă o probă ceva, în care cei care doresc cetăţenia să dea dovadă de cunoştinţe elementare despre România şi neapărat să cunoască limba română. Ei nici măcar imnul nu-l cunosc, iar atunci când se intonează imnul, când depui jurământul doar câţiva din faţă fac acest lucru, ceilalţi se ascund prin spate şi-şi bat joc de imn şi de jurământ. Cea mai mare prostie e aceasta cu depunerea jurământului în grup.
    3. Eu sunt român şi am dreptul să recapăt automat cetăţenia, fără niciun fel de proceduri şi tărăgănări şi drumuri bătute. Dar totuşi, dacă nu e posibil aşa, măcar să nu încalce legislaţia şi să rezolve dosarele in timpul prevăzut de lege. Nicidecum nu ne poţi include pe noi, in rândul acelor străini care asteaptă câte 10 ani cetăţenia română.

    Şi o intrebare, dacă totuşi ai menţionat despre acele avize, ele ar putea foarte bine să vină si după 10 ani...adică aşteptăm 10 ani si 5 luni?

    RăspundețiȘtergere